BIT ĆE EKSPLOATACIJE Hrvatsko podmorje skriva značajne zalihe nafte i plina

21.1.2014.

Nakon pet mjeseci dovršeno je 2D snimanje hrvatskog podmorja koje je provedeno na glavnini hrvatskog dijela Jadrana. Tijekom ovih nekoliko mjeseci po prvi put su u Hrvatskoj prikupljeni long-offset podaci duž profila od 15.000 kilometara.

Snimanje je obavila međunarodna tvrtka Spectrum Geo LTD, a snimali su i talijanski dio Jadrana. Snimanje je završeno jučer, a slijedi obrada podataka koji će biti dostupni do kraja 2014. godine.

U veljači 2014. će se otvoriti data room sa cjelokupnim seizmičkim podacima koji će biti na raspolaganju svim zainteresiranim kompanijama.

'Podaci ukazuju na obečavajuće ugljikovodične nakupine u geološkim strukturama Jadrana. Na temelju podataka dobivenih u ranim fazama obrade već sada možemo zaključiti kako postoji značajan potencijal za pronalaskom još neotkrivenih zaliha nafte i plina duž cijele strane hrvatskog dijela Jadrana', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Objava javnog natječaja za koncesiju najavljena je za drugo tromjesječje 2014. godine.

Više info na: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/zavrseno-2d-snimanje-hrvatsko-podmorje-skriva-znacajne-zalihe-nafte-i-plina---320318.html


Kontakt
Željka Rukavina