Dodijeljene su dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu

1.5.2015.

Vlada Republike Hrvatske je u srijedu donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na istražnom prostoru Drava 02 dobila je INA-Industrija nafte d.d., na istražnom prostoru Drava 03 dozvolu je dobila kompanija Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora (Drava 04, Sava 08, Sava 09 i Sava 10) dobila tvrtka Vermilion Energy iz Kanade.

Izdavanje dozvola je preduvjet za otvaranje postupka pregovora. Tek nakon donošenja Strateške procjene utjecaja na okoliš čije će preporuke biti dio ugovornih obveza investitora slijedi potpisivanje ugovora, a onda i prva seizmička istraživanja. Prva istražna bušenja očekuju se već 2017. godine.

Na istoj sjednici Vlada je predložila zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksplotaciji nafte i plina. Zakon se odnosi na sprječavanje velikih nesreća pri istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te je u potpunosti usklađen s EU direktivom 2013/30/EU koju su sve države članice dužne implementirati u svoje zakonodavstvo do 19. srpnja 2015. godine.


Kontakt
Željka Rukavina