EU inspektori za sigurnost odobalnih objekata po prvi puta u Hrvatskoj održali trening

10.11.2017.

U zajedničkoj organizaciji Europske komisije i njenog savjetodavnog znanstvenog tijela Joint Research Centre, te Agencije za ugljikovodike i Ininih kompanija INAgip i Crosco, u Hrvatskoj je od 07. do 09. studenoga održan trening inspektora za odobalne objekte pod nazivom „Inspekcija odobalnih objekata – teorijski i praktični pristup“. 
Na edukacijama ovoga tipa sudjeluju članovi nadležnih tijela zemalja članica EU koji su zaduženi za nadgledanje rada odobalnih objekata u proizvodnji nafte i plina, a u skladu s Direktivom 2013/30/EU koja propisuje uspostavljanje minimalnih zahtjeva za sprječavanje velikih nesreća tijekom odobalnih naftnih i plinskih djelatnosti i ograničavanje posljedica takvih nesreća.

Prema odredbama spomenute Direktive, države članice dužne su uspostaviti nadležno tijelo kako bi se osigurala što brža, preciznija i kvalitetnija provedba svih ciljeva propisanih u samoj Direktivi. U Republici Hrvatskoj kao nadležno tijelo određena je Koordinacija za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika kojom predsjeda Agencija za ugljikovodike.

Dvodnevni teorijski dio edukacije, održan je u Zagrebu, dok su treći dan sudionici imali priliku unaprijedit svoja znanja kroz praktični dio koji je održan na bušaćem postrojenju Labin koje se nalazi luci Uljanik u Puli, a  kojom upravlja servisna kompanija Crosco, te na proizvodnoj platformi Ivana A/K u sjevernom Jadranu kojom upravlja operativna kompanija INAgip.

Organizacija ovakvog događanja svojevrsno je priznanje kvaliteti rada svih uključenih u Republici Hrvatskoj na provođenju i unaprjeđivanju procesa kojima se osigurava kvalitetan sigurnosni sustav zaštite i monitoringa. 


Kontakt
Željka Rukavina