Konzorcij Marathon Oil i Omv odustali od potpisivanja ugovora - projekt ide dalje, drugo javno nadmetanje u rujnu

29.5.2015.

Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike potvrdili su navode o odustajanju Konzorcija Marathon Oil i OMV od potpisivanja Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Po zatvaranju prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 02. siječnja 2015. godine dodijelila sedam dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika Konzorciju Marathon Oil i OMV. Od dodijeljenih sedam istražnih prostora, četiri se nalaze na južnom Jadranu dok se tri istražna prostora nalaze na srednjem Jadranu. Ministar gospodarstva i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike potvrdili su kako je odustajanje uslijedilo po finalizaciji pregovora.

„Uzimajući u obzir sve rizike kao i interes koji vlada za predmetne istražne prostore nismo mogli prihvatiti uvjete postavljene od druge strane jer smo procijenili da bi država imala veće koristi ukoliko se predmetni istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju. Točno je da je glavni uzrok odustajanja pitanje granice s Crnom Gorom. Sigurnost koju smo nudili nije bila dovoljna garancija za drugu stranu u trenutku kada je izbio problem u arbitražnom procesu sa Slovenijom.“, izjavio je ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak.

Sa svim odabranim ponuditeljima pregovori oko potpisivanja Ugovora su završeni početkom srpnja te se Ugovori planiraju potpisati početkom rujna zajedno s Ugovorima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu. U konačnici će se potpisati devet Ugovora, tri za more i šest za kopno.

„Projekt ide dalje prema planu, potpisivanje Ugovora očekujemo početkom rujna kako za more tako i za kopno. Mi smo od prvog dana imali ozbiljan interes od strane velikih svjetskih kompanija koji i dalje traje, a što potvrđuju svakodnevni upiti oko mogućeg termina raspisivanja drugog javnog nadmetanja. S obzirom na veliki interes koji je iskazan za preostale istražne prostore kako na moru tako i na kopnu, krajem rujna, a nakon potpisivanja prvih Ugovora, planiramo objaviti drugo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i na moru i na kopnu.“, izjavila je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić.


Kontakt
Željka Rukavina