Novo nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika

31.10.2018.

NOVO NADMETANJE ZA ISTRAŽIVANJE I EKSPLOATACIJU UGLJIKOVODIKA

Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku za sedam novih istražnih prostora

Zagreb, 31.10.2018. - Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za sedam novih istražnih prostora.

  1. Istražni prostor Drava-03 (DR-03)
  2. Istražni prostor Sava-06 (SA-06)
  3. Istražni prostor Sava-07 (SA-07)
  4. Istražni prostor Sava-11 (SA-11)
  5. Istražni prostor Sava-12 (SA-12)
  6. Istražni prostor Sjeverozapadna Hrvatska-01 (SZH-01)
  7. Istražni prostor Sjeverozapadna Hrvatska-05 (SZH-05)

Natječaj za koji je Vlada Republike Hrvatske danas donijela Odluku biti će otvoren do 30. lipnja 2019. godine kada je krajnji rok za podnošenje ponuda. Po  provedenom  postupku  nadmetanja  za  izdavanje  dozvole  za  istraživanje  i  eksploataciju ugljikovodika  na  kopnu  te  odabiru  najpovoljnijeg  ponuditelja,  Vlada  Republike  Hrvatske  na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike donosi odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu za svaki pojedini istražni prostor.

Pet istražnih prostora za koje je Vlada Republike Hrvatske potpisala ugovore 2016. godine pokrenuli su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju nakon dugog niza godina u kojemu je Republika Hrvatska bila suočena s kontinuiranim padom proizvodnje unatoč činjenici kako je upravo područje Panonskog bazena povijesno bilo glavno crpilište sirove nafte i prirodnog plina u RH.

U novom krugu natječaja na području Panonskog bazena očekuje se dobar interes inozemnih kompanija koje su od prije upoznate s potencijalom ovog područja.


Kontakt
Željka Rukavina