Održana tribina u organizaciji Zelene akcije

25.10.2014.

Jučer je u prostorijama Zelene akcije održana tribina pod nazivom "Nafta na Jadranu: ravno do dna!“ na temu planiranih istraživanja i moguće eksploatacije nafte na Jadranu.

Okruglom stolu prisustvovala je i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić. Okosnica okruglog stola bila je legalnost javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, kao i izrada strateške procjene utjecaja na okoliš. Ekološke udruge i dio stručnjaka tvrde da se time krši zakon i traže poništavanje natječaja. Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike još je jednom pojasnila kako je sve rađeno u skladu s hrvatskim zakonskim okvirom kao i direktivama EU te u niti jednom trenutku zakonitost procedure nije dovedena u pitanje. Ono što je nužno za razumjeti, kada je izrada Strateške procjene utjecaja na okoliš u pitanju, jest činjenica kako Zakon jasno propisuje da ista mora biti izrađena prije izvođenja radova, a ne prije raspisivanja natječaja. Studija je u izradi, a ugovori s investitorima potpisati će se nakon što završi Strateška procjena utjecaja na okoliš te je isto naglašeno i samom dokumentacijom za javno nadmetanje. Određena ograničenja ponuđenih istražnih prostora postavljena su već u dokumentaciji za javno nadmetanje kao i činjenica da će se izraditi Starteška procjena utjecaja na okoliš koja će biti obvezujuća.

Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra iznijela je podatke talijanske strane Jadrana, ali i upozorila kako javnost nije dovoljno uključena. Njihova je teza da je to aktivnost koja u velikoj mjeri utječe na ribarstvo i turizam.

"Sve ono što smo imali prilike čuti o eksploataciji nafte i plina zalazi u sfere senzacionalizma. Rizici eksploatacije su veliki, a apsolutne sigurnosti nema. Problemi se mogu javiti na dubinama mora od sto metara na niže. Jadran je prevrijedan za našu državu da prije istraživanja i preuzimanja ovakvog rizika nemamo širi konsenzus struke, politike i onih koji žive od mora, od turizma i ribarstva", istaknuo je Mikuš.

Dorić se osvrnula na uključivanja javnosti, te naglasila kako Agencija za ugljikovodike od samog početka ovoga projekta komunicira jasno i transparentno te je otvorena za svaki vid suradnje kroz konstruktivne prijedloge, polemike i sugestije. Istaknula je da joj je žao što već ranije, kada su u svibnju proaktivno nuđeni termini održavanja jedne ovakve tribine zajedno sa ekološkim udrugama, ista nije realizirana već se na žalost tek danas, 6 mjeseci nakon, organizira tribina na jednu vrlo bitnu temu (od danas do sutra). Naglasila je da bi već tada imala priliku objasniti određena nerazumijevanja procedura na osnovi kojih danas organizatori tribine temelje svoju zabrinutost koja je evidentno bazirana na poluinformacijama.

Upozorila je kako su Agencija i Ministarstvo gospodarstva isključeni iz kvalitetnog dijaloga i rasprave te su, kada je ekologija i očuvanje okoliša u pitanju javnosti prezentirani u negativnom kontekstu. Komunicirati je bitno, ali komunikacija podrazumijeva dijalog, a on je izostao.

Kako je istakao dr.sc. Hrvoje Carić iz Instituta za turizam, evidentno je kako u Hrvatskoj generalno postoji strah od velikih projekata, ali i upozorio na način komunikacije koji na žalost u Hrvatskoj nije razvijen.

Tako se između ostaloga, povela polemika oko dirketnih i indirektnih gospodarskih koristi za državu. Iako je Agencija za ugljikovodike nebrojeno puta u javnosti komunicirala novi financijski model, u javnosti su plasirane u potpunosti netočne brojke i podaci kojima se nastoji još više diskreditirati ovaj projekt, a sve na osnovi poluinformacija. Dorić je naglasila da ovaj projekt omogućava održivi razvoj gospodarstva te je od samog starta postavljen u skladu s najvišim standardima kao i najboljim praksama kako niti u jednom trenutku ne bi utjecao na turizam kao najbitniju gospodarsku granu. Nadalje, naglašeno je kako će državi ići 55% od svega što se pronađe, a ne 10 posto kako to tvrde u Zelenoj akciji.

Na tribini se raspravljalo i o ugovorima sa norveškom tvrtkom Spectrum, ali i o ulozi INA-e koja je svojevremeno također vršila snimanja Jadrana.

Jučerašnja tribina pokazala je kako je dijalog nužan i svakako neizostavan ukoliko pitanja od javnog interesa želimo rješavati na način da on zaista bude od interesa svih građana.


Kontakt
Željka Rukavina