Pet kompanija odabrano za istraživanje 10 istražnih prostora na Jadranu

3.11.2014.

Odlukama Vlade RH danas je dodijeljeno 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Tim odlukama je prethodilo prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je zaključeno 03. studenog 2014. godine te je pristigle ponude ocijenilo Stručno povjerenstvo predvođeno ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Ponude su pristigle od ukupno 6 kompanija za 15 istražnih prostora. Stručno povjerenstvo je pozitivno ocijenilo ponude za 10 istražnih prostora te je u konačnici dodijeljeno 10 dozvola. Sukladno donesenim Odlukama pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili su Marathon Oil, OMV, ENI, MEDOILGAS i INA.

Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora. Dodijeljeni istražni prostori su Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 27 i Južni Jadran 28.

Konzorcij ponuditelja ENI i MEDOILGAS dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na jednom istražnom prostoru, Srednji Jadran 9.

INA – Industrija nafte d.d. dobila je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na dva istražna prostora, Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26.

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je 4 milijarde kuna. Važno je naglasiti da će 100 milijuna kuna biti uplaćeno izravno u državni proračun po potpisivanju ugovora s aspekta naknade za potpisivanje ugovora. Izuzetno smo zadovoljni obavljenim poslom. Riječ je o ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom koje koriste najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima. – izjavio je ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak.

Naknadom za potpisivanje ugovora kompanije su se također nadmetale. Minimalna propisana naknada je 1,4 milijuna kuna, što bi u konačnici za 10 istražnih prostora bilo 14 milijuna kuna. No, zahvaljujući javnom nadmetanju postignuta je 10 puta veća vrijednost naknade od čak 100 milijuna kuna.

Današnjim Odlukama Vlade RH počinju pregovori oko potpisivanja Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Ovlaštenici dozvole (tvrtke koje su dobile dozvolu za istraživanje i eksploataciju), već su u samoj ponudi bili dužni prihvatiti odredbe nacrta ugovora, koji je bio dio dokumentacije za javno nadmetanje te priložiti sve odredbe nacrta ugovora koje žele mijenjati u pregovorima, a isključivo u svrhu razjašnjenja. Konačni zakonski rok za potpisivanje Ugovora je 3 mjeseca od izdavanja dozvola, točnije 02. travnja 2015. godine, – izjavila je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić.


Kontakt
Željka Rukavina