Platforme neće otjerati turiste s Jadrana

11.2.2015.

Zadar, 11.veljače 2015. - Treće po redu javno savjetovanje o Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu održalo se danas u Zadru u velikoj vijećnici Zadarske županije.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić te direktor tvrtke IRES Ekologija, Mirko Mesarić pred pedesetak okupljenih predstavili su Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu i zaključke Strateške studije.

Najveći interesi koji vladaju, a ujedno i strahovi stanovnika ovog područja, vezani su uz teme ribarstva i turizma što je apsolutno razumljivo uzimajući u obzir činjenicu da se stvara percepcija da se netko u ovoj državi jučer sjetio da bi se sutra moglo bušiti u Jadranu. U Jadranu se buši preko 40 godina ali nikada po ovako strogim kriterijima koji su danas ovdje predstavljeni. U tom je svjetlu Barbara Dorić naglasila kako ovaj projekt treba čim više komunicirati kako bi se sva javnost upoznala s koristima, a i zajednički razradili nedostatci. Prije nepune dvije godine bušiti se moglo i na otocima i u priobalju, a sada se uspostavio potpuno drugačiji regulatorni okvir, istaknula je Dorić.

„U Zadarskoj su županiji bušenja rađena na Dugom Otoku i Silbi, a novim regulatornim okvirom pobrinuli smo se kako se sve istražne radnje i eventualne eksploatacijske bušotine moraju izmaknuti od obale i otoka, što do sada nije bio slučaj, te da ne smiju uopće narušavati vizure. Platforme neće otjerati turiste s Jadrana, a ukoliko se u periodu istraživanja ne otrije isplativa količina uglikovodika ugovori se ukidaju“, pojasnila je Dorić.

Voditelj tima izrađivača Studije i direktor tvrtke IRES Ekologija, Mirko Mesarić predstavio je zaključke studije koji se odnose na ekološke aspekte utjecaja na morski životinjski i biljni svijet te pojasnio kako će se prije svakog sljedećeg koraka morati raditi dodatne studije koje će određivati daljnje procese.

„Prije same eksploatacije investitori su dužni provesti studiju utjecaja na okoliš u kojoj će se posebna pozornost posvetiti vidljivosti platforme s obale. Čak i da se nafta nađe i na šest kilometara od obale, platforma s koje bi se ta bušotina eksploatirala nalazit će se znatno dalje kako se ne bi vidjela s obale“, izjavio je Mesarić.

Okupljene je također zanimalo potencijalno izlijevanje nafte koje bi moglo prouzročiti dugoročne posljedice na gospodarstvo i sam život svih stanovnika hrvatske obale, na što je Mesarić pojasnio da se akcidentne situacije događaju, rizici jesu prisutni, ali ih možemo kontrolirati i spriječiti.

Činjenica je da standardi sigurnosti i zaštite okoliša nikada nisu bili tako visoki te ukoliko i dođe do bilo kakve nesreće ona se može brzom reakcijom sanirati u samom nastajanju na način da nema značajne negativne posljedice. Pojašnjeno je da su investitori dužni osigurati adekvatnu opremu i resurse sukladno planu internih intervencija kako bi se osiguralo da se u istom trenutku može reagirati te su investitori dužni snositi sve troškove posljedica kao i eventualne gospodarske štete.

Predsjednica Uprave također je odgovorila na često postavljeno pitanje o korištenju obnovljivih izvora energije: „Na žalost, još uvijek ne postoji tehnološko rješenje koje u potpunosti može nadomjestiti fosilna goriva. Obnovljivi izvori kao što su primjerice sunce i vjetar nisu konstantni pa se elektro-energetski sustav nemože regulirati bez bazne elektrane“. Dorić je istaknula i činjenicu da Republika Hrvatska u skladu sa europskim regulativama potiče obnovljive izvore energije, a sve kako bi se do 2020. godine ostvario cilj od 20% potrošnje iz OIE.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u Zadru polučilo je velik uspjeh i argumentiranu diskusiju. Puna tri sata koliko je trajala javna rasprava svi prisutni imali su priliku iznjeti svoje stavove kao i dobiti odgovore na sva postavljena pitanja. Ekološke udruge su i ovaj put jasno istaknule svoj stav protiv istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

Sljedeće savjetovanje za javnost održati će se u Šibeniku 12. veljače 2015. godine s početkom u 11.00 sati, u prostorijama Gradske vijećnice, a sama javna rasprava otvorena je do 16.veljače 2015. godine. Studija kao i sva prateća dokumentacija zajedno s obrascima za sudjelovanje u javnoj raspravi je dostupna javnosti na službenim web stranicama Ministarstva gospodarstva http://www.mingo.hr/page/strateska-studija-o-vjerojatno-znacajnom-utjecaju-na-okolis-okvirnog-plana-i-programa-istrazivanja-i-eksploatacije-ugljikovodika-na-jadranu, a javnosti je za vrijeme trajanja javnog uvida i javne rasprave, u prostorijama Agencije za ugljikovodike, Miramarska cesta 24, 10000 Zagreb, radnim danom od 10 do 15 sati, omogućen javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program. Mišljenja prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na e-mail adresu: rudarstvo@mingo.hrili na adresu Ministarstva gospodarstva, Sektor za rudarstvo, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: "Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu".


Kontakt
Željka Rukavina