Potpisani ugovori za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu

10.6.2016.

Premijer Vlade RH Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić danas su u Banskim dvorima s predstavnicima odabranih ponuditelja potpisali ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu.

Ugovore s Vladom Republikom Hrvatskom, potpisali su predstavnici kanadske kompanije Vermilion Energy za istražne prostore DR-04, SA-08, SA-09 i SA-10 i predstavnici INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d za istražni prostor DR-02, dok će predstavnici nigerijske tvrtke Oando Plc pristupiti će potpisivanju ugovora za istražni prostor DR-03 u narednom tjednu.

Tom prilikom premijer Orešković naglasio je kako je projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu jedan od gospodarski najznačajnijih projekata za budućnost Hrvatske.

„Ono na što sam posebno ponosan jest činjenica kako smo današnjim potpisivanjem, osigurali budućnost industrijske grane koja je imala gotovo presudnu ulogu u dosadašnjem gospodarskom razvoju Republike Hrvatske“ – naglasio je premijer Orešković te dodao kako je Hrvatska danas poslala snažnu poruku države koja partnerski dočekuje zainteresirane investitore, ali i države koja pametno upravlja svojim resursima.

Ministar gospodarstva, Tomislav Panenić istaknuo je značaj danas potpisanih ugovora naglasivši kako je upravo ovaj projekt jedan od trenutno najznačajniji gospodarskih projekata za budućnost Hrvatske te je posebno istaknuo značaj koji ovaj projekt ima za samu Slavoniju.

„Projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika jedan je od najznačajnijih projekata koji ima potencijal omogućiti održivi gospodarski razvoj. Isto tako, izuzetno sam sretan i kao Slavonac jer upravo danas potpisani ugovori utjecati će na gospodarski rast Slavonije i Baranje, ali i cijele Hrvatske.“- naglasio je ministar Panenić.

Predsjednik uprave Vermiliona, Anthony Morano zahvalio se premijeru i Vladi Republike Hrvatske prilikom podrške u realizaciji investicija te je istaknuo – „Vermilion je počašćen što je ovime postao dio hrvatskog gospodarstva i što će imati priliku postati dugoročan investitor u Republici Hrvatskoj. Mi vjerujemo u Hrvatsku i mi smo ovdje upravo radi vaše institucionalne sposobnosti kao i kvalitete vaših stručnjaka. Smatramo da istraživanje i eksploatacija ugljikovodika na kopnu ima veliki potencijal u koji ćemo uložiti najnaprednije tehnologije i utjecati na budući razvoj gospodarstva.“

„Današnje potpisivanje ugovora korak je u dobrom smjeru: INA je dobila koncesiju za Istražno područje DR–02 na temelju ozbiljne i kvalitetne ponude te smo zadovoljni što smo prepoznati kao pouzdan investitor. Otvorena nam je mogućnost da pokrenemo novi ciklus investicija u istraživanje novih polja u Republici Hrvatskoj i proširimo svoj portfelj. To je naravno bitno za rast naše kompanije, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Kada smo 2011. ostali bez istražnih koncesija naše mogućnosti su bile jako ograničene. Ipak, uspjeli smo na postojećim proizvodnim poljima preokrenuti trendove i povećati proizvodnju, čime smo pokazali da imamo i znanje i iskustvo te vjerujemo u uspjeh i u ovom projektu.“ – izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d.

Radi se o ugovorima odnosno projektima od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Razdoblje istraživanja traje pet godina te ukoliko se pronađe komercijalno otkriće počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina. Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od 88 milijuna eura, dok se mogući neto prihodi za državni proračun ukoliko dođe do eksploatacije, zavisno o dokazanim rezervama nafte i plina, procjenjuju između 3,4 mlrd HRK i 6,8 mlrd HRK na godišnjoj razini.

Pored direktnih prihoda za državni proračun, strateški značaj se očituje u činjenici da eksploatacija nafte i plina može osigurati energetsku sigurnost i neovisnost Republike Hrvatske te donijeti značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Tu je prije svega potrebno istaknuti stabilnost opskrbe energentima, kao i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta.


Kontakt
Željka Rukavina