U Sloveniji održano javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš

9.4.2015.

Ministarstvo zaštite okoliša Republike Slovenije zajedno s predstavnicima Republike Hrvatske održalo je 09. travnja 2015. godine u Piranu javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Zaključeno je kako projekt neće imati utjecaja na okoliš na Sloveniju jer je najbliži istražni prostor oko 17 kilometara od područja NATURA 2000 u Sloveniji.

Javnom izlaganju prisustvovala je i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić te je istaknula da će investitori biti obvezni pridržavati se svih preporuka Strateške studije utjecaja na okoliš s obzirom da je zaštita Jadranskog mora kao i njegov stalan nadzor apsolutni prioritet. Također je napomenula kako potpisivanja ugovora s odabranim investitorima neće biti sve dok se ne završi Strateška procjena utjecaja na okoliš.

Direktor tvrtke IRES ekologija, Mirko Mesarić, ovom je prilikom predstavio samu Stratešku studiju utjecaja na okoliš ističući najviše problem buke i kumulativnog učinka postojećeg zagađenja bukom. Istaknuo je kako zbog velike udaljenosti utjecaja na okoliš Slovenije neće biti te kako je ovo samo prva u nizu studija koje će biti napravljene prije nego se krene sa bilo kakvim aktivnostima u Jadranu.

Javnoj raspravi prisustvovali su i članovi Greenpeace Slovenije koji su zatražili produljenje roka jer smatraju kako je mjesec dana premalo da se prikupe sva stručna mišljenja i analize.

Javna rasprava u Sloveniji trajat će do 16. travnja nakon čega će Slovenija dati svoje službeno očitovanje na prekogranične konzultacije.


Kontakt
Željka Rukavina