Uz veća ograničenja i standarde u istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, turisti i dalje neće znati za postojanje platformi

4.2.2015.

Gradska vijećnica grada Dubrovnika u srijedu 04.veljače bila je popunjena zainteresiranim građanima, ekološkim aktivistima i stručnom javnosti povodom savjetovanja o Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Predsjednica uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić i direktor tvrtke IRES Ekologija Mirko Mesarić svim prisutnima prezentirali su najvažnije aspekte Studije i odgovorili na sva pitanja.

Budući da je najveći interes dubrovačke javnosti vladao za pitanje idu li turizam i istraživanje nafte i plina zajedno,predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić naglasila je kako su 2014. godine granice istražnih prostora odmaknute od obale i otoka što ranije nije bio slučaj te su definirana brojna ograničenja upravo kako bi se osiguralo da istraživanje i eksploatacija ugljikovodika u Jadranu ni u kom slučaju negativno ne utječu na turizam kao najbitniju gospodarsku granu u Republici Hrvatskoj. Između ostalog strateška studija propisuje da buduće platforme ne smiju narušavati vizure i biti vidljive sa plaža, zaštićenih područja te točaka od turističkog interesa.

„Platforma se ne može vidjeti s obale i ne može narušavati nikakve vizure. Trenutačno se u Jadranu nalazi preko 150 eksploatacijskih platformi, one se s naših plaža ne vide niti turisti znaju da one postoje i tako će, uz još veća ograničenja, ostati i u budućnosti. Fotografije platformi koje se vide sa zidina su obmanjivanje javnosti. Toga jednostavno neće i ne smije biti“, izjavila je Dorić.

Istaknula je kako se istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Jadranu odvija preko 40 godina, u našem dijelu Jadrana u prošlosti su izrađene 133 istražne bušotine dok trenutno imamo 18 platformi na kojima se eksploatira plin, a u talijanskom dijelu Jadrana u prošlosti je izrađeno preko 1300 istražnih bušotina, a trenutno postoji 38 naftnih polja i preko 100 platformi na kojima se eksploatira plin.

„Mi trenutačno proizvodimo 70 posto potreba za plinom, a ovim novim potencijalom je realno da će Hrvatska u relativno kratkom roku postati energetski neovisna, ukoliko pričamo o plinu“.

Direktor tvrtke IRES Ekologija Mirko Mesarić, kao voditelj tima izrađivača Strateške studije, osvrnuo se na ekološke aspekte utjecaja na morski okoliš te je dodatnu pozornost pridodao utjecaju na životinjski svijet.

„Studija sadrži sve dokumente koji su rađeni u Republici Hrvatskoj o procjenama stanja morskog okoliša. Također ovo je prva studija koja je problem buke stavila u prvi plan!“

Okupljene je zanimalo koji su mehanizmi za sprječavanje nesreća i što ako se oni ipak dogode. Gospodin Mesarić objasnio je kako su određene mjere i načini na koji se potencijalne štete moraju sanirati te kako se niti jedna kapljica nafte ne smije izvaditi prije nego li se izrade sve potrebne studije utjecaja na okoliš i stvore potrebni mehanizmi. Dorić je dodala kako će se, uz planove unutarnjih intervencija svakog pojedinog zahvata za čiju su realizaciju investitori dužni osigurati adekvatnu opremu i stručne ljude kako bi se odmah moglo reagirati, oformiti i regionalni timovi kao dodatna podrška i osiguranje od nesreća, a u skladu s planom vanjskih intervencija.

Među velikim brojem okupljenih našli su se predstavnici ekoloških udruga, udruge Srđ je naš, novoosnovanog Živog zida te brojna stručna javnost, predstavnici Instituta za more i priobalje te dubrovački arhitekti. Svi su još jednom izrazili brigu za očuvanje okoliša, biljnu i životinjsku raznolikost, ribarstvo te utjecaj na turizam i istaknuli kako će svoje primjedbe i sugestije poslati pismenim putem.

Sljedeće savjetovanje za zainteresiranu javnost održat će se u Zadru 11. veljače 2015. godine s početkom u 11.00 sati u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, dok će se u Šibeniku savjetovanje održati 12. veljače 2015. godine s početkom u 11.00 sati, u prostorijama Gradske vijećnice.

Studija kao i sva prateća dokumentacija zajedno s obrascima za sudjelovanje u javnoj raspravi je dostupna javnosti na službenim web stranicama Ministarstva gospodarstva http://www.mingo.hr/page/strateska-studija-o-vjerojatno-znacajnom-utjecaju-na-okolis-okvirnog-plana-i-programa-istrazivanja-i-eksploatacije-ugljikovodika-na-jadranu, a javnosti je za vrijeme trajanja javnog uvida i javne rasprave, u prostorijama Agencije za ugljikovodike, Miramarska cesta 24, 10000 Zagreb, radnim danom od 10 do 15 sati, omogućen javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program. Mišljenja prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave, 16. veljače 2015. godine, putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju na e-mail adresu: rudarstvo@mingo.hr ili na adresu Ministarstva gospodarstva, Sektor za rudarstvo, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: "Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu".


Kontakt
Željka Rukavina