Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost na potpisivanje ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu

8.6.2016.

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjelieksploatacije ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Na prvom javnom nadmetanju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, otvorenom u srpnju 2014. godine, bilo je ponuđeno 6 istražnih prostora veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Po zatvaranju javnog nadmetanja i evaluaciji pristiglih ponuda, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na istražnom prostoru DR-02 dobila je INA-Industrija nafte d.d., na istražnom prostoru DR-03 dozvolu je dobila kompanija Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu na istražnim prostorima DR-04, SA-08, SA-09 i SA-10 dobila tvrtka Vermilion Energy iz Kanade.

Donesene dozvole bile su preduvjet za početak pregovora s odabranim ponuditeljima s ciljem sklapanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Nakon završetka pregovora, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o davanju suglasnosti na ugovore te je istom ovlastila ministra gospodarstva, Tomislava Panenića, da u ime Vlade Republike Hrvatske potpiše ugovore s odabranim ponuditeljima.

Radi se o ugovorima odnosno projektima od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Razdoblje istraživanja traje pet godina te ukoliko se pronađe komercijalno otkriće počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina. Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od 88 milijuna eura, dok se mogući neto prihodi za državni proračun ukoliko dođe do eksploatacije, zavisno o dokazanim rezervama nafte i plina, procjenjuju između 3,4 mlrd HRK i 6,8 mlrd HRK na godišnjoj razini.

Pored direktnih prihoda za državni proračun, strateški značaj se očituje u činjenici da eksploatacija nafte i plina može osigurati energetsku sigurnost i neovisnost Republike Hrvatske te donijeti značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Tu je prije svega potrebno istaknuti stabilnost opskrbe energentima, kao i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta.

Kontakt
Željka Rukavina