Za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na Jadranu prijavilo se 6 kompanija

25.8.2014.

Danas u 14 sati službeno je zatvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Po zatvaranju javnog nadmetanja u Agenciji za ugljikovodike održana je sjednica Stručnog povjerenstva za provođenje javnog nadmetanja. Na sjednici su otvorene pristigle ponude te je utvrđeno da se prijavilo ukupno 6 kompanija, koje su iskazale interes za 15 istražnih prostora.

„Zadovoljni s pristiglim ponudama. Riječ je o ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom koje koriste najsuvremeniju tehnologiju i udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima“, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Konačna odluka Vlade Republike Hrvatske o odabranim ponuditeljima može se očekivati do kraja ove godine. Potpisivanje ugovora o podjeli eksploatacije očekujemo u prvom kvartalu 2015. godine.

Proces istraživanja i eksploatacije podrazumijeva pripremnu fazu istraživanja koja traje 3 do 6 godina i, kada se u određenom istražnom prostoru dokaže nalazište nafte ili plina i komercijalnost ležišta, slijedi eksploatacija.

Inače, prvo javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu otvoreno je 2. travnja ove godine. Zainteresirani ponuđači mogli su aplicirati za dvadeset i devet istražnih prostora.

Projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Hrvatskoj počeo je potpunom promjenom zakonske regulative, prije samo nešto više od godinu i pol dana, čime je i omogućeno ostvarivanje toga projekta.

Jedan je to od ključnih projekata koji će Hrvatsku učvrstiti kao energetsko čvorište europskog jugoistoka i učiniti značajnim faktorom u oblikovanju ukupne europske energetske sigurnosti i stabilnosti.


Kontakt
Željka Rukavina