Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izlaganje AZU na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

Tijekom prvog dana 39. Međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin koji se od 8. do 10. svibnja 2024. godine održavao u Opatiji izlagači i panelisti obrađivali su strateške teme vezane za suočavanje s izazovima sigurnosti opskrbe plinom i energetskom tranzicijom te postizanjem europskog cilja net-zero CO2 emisija do 2050. godine.

Ispred Agencije za ugljikovodike o ulozi trajnog zbrinjavanja ugljičnog dioksida u postizanju ugljične neutralnosti Europske unije govorila je Lidija Božić, voditeljica Službe za eksploataciju. Ovom prilikom istaknula je projekt Geothermal Carbon Capture and Storage (GT CCS) koji se od prošle godine nalazi na listi europskih projekta od strateškog interesa (PCI projekti), a ima izuzetnu važnost za upravljanje troškovima i emisijskim jedinicama CO2 u industriji cementa u Hrvatskoj i Mađarskoj. 

Projekt se odnosi se na transport ugljičnog dioksida plinovodima od emitera i njegovo trajno skladištenje na lokaciji Bockovac u Osječko - baranjskoj županiji. Kako je dodala, PCI projekti imaju financijsku pomoć u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) putem bespovratnih sredstava kojeg je krajem travnja odobrila Europska unija.