Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Okrugli stol u Bjelovaru

Iskorištavanje geotermalne energije i dosadašnji rezultati

Direktorica Sektora za geotermalnu energiju u Agenciji za ugljikovodike Martina Tuschl sudjelovala na okruglom stolu održanom 26. ožujka 2024. u Bjelovaru na temu „Pregled dosadašnjih rezultata na putu do prelaska na puni kapacitet iskorištavanja geotermalne energije“ u okviru projekta „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT 1“. 

Na panelu je istaknula da od ukupno 28 istražnih prostora za istraživanje geotermalnih voda u Republici Hrvatskoj čak 12 istražnih prostora pripadaju jedinicama lokalne samouprave, a istražni prostor „Korenovo“ je jedan od njih. Naglasila je kako je Agencija za ugljikovodike tijekom proteklih godina provodila temeljne aktivnosti usmjerene na pripremu, procjenu, promociju i unapređenje geotermalnih energetskih projekata. 

Posebno je istaknula stručni tim Agencije za ugljikovodike koji je locirao četiri istražne bušotine, a koje će biti izrađene u sklopu Nacionalnog plan oporavka i otpornosti (NPOO). 

Ako se izradom istražnih bušotina potvrdi postojanje geotermalnih ležišta, tada se postojeći centralni toplinski sustavi mogu prilagoditi te geotermalna energija može zamijeniti dosadašnje, skuplje izvore energije u ovim sustavima. 

Geotermalna energija je uvijek dostupna, ne zahtijeva velike troškove održavanja, obnovljiva je, a nakon kapitalno intenzivnih početnih ulaganja u konačnici krajnjim korisnicima omogućava dostupnije i pristupačnije grijanje.